ABESSINIER


Abessinier, ofta kallad aby, är en aktiv och nyfiken ras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Att jaga och apportera är en sysselsättning som kan hålla en abessinier aktiv under många timmar. Det brukar inte vara svårt att lära den läraktigaabessiniern att gå i sele/koppel.

En aktiv katt blir ofta matglad och det är sällan en abessiniertackar nej till den mat som erbjuds.


Pälsen är lättskött – kort, spänstig och tätliggande med dubbel eller trippel ticking. Ticking betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband – det gör abessinierns päls unik. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar.


Storlek och utseende

Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös. Benen är långa och slanka med små ovala tassar. Svansen ska vara tämligen lång och avsmalnande mot tippen.

Abessiniern har ett kilformat ansikte och ganska stora öron som helst ska vara tofsade. Det ska vara god bredd mellan öronen som ska vara breda vid basen. De stora ögonen är mandelformade, lysande och uttrycksfulla och runt ögonen ser det ut som om den har eyeliner. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön.


Källa: www.sverak.se